Sabbatical en toch een beetje werken? Dat kan!

Finance Manager bij Hofmeier Leonie van Meel is nog maar net terug van een half jaar Curaçao waar ze werk en sabbatical met elkaar combineerde, en moet weer even wennen aan het leven in Nederland. “Het was een prachtige tijd. De mix tussen werk en vrij zijn was precies goed.”

Missen deed Leonie van Meel Nederland niet, het halve jaar dat ze in Curaçao woonde. “Nee, dat klopt. Maar wel mijn vrienden, familie en collega’s. Een half jaar ertussenuit is precies genoeg. Afstand nemen van alles. Het was leuk om dat mee te maken, maar ik kijk nu ook weer uit naar het leven hier.”
Het kriebelde al een tijdje, maar niet omdat Van Meel het niet naar haar zin had als Finance Manager in de sector van woningcorporaties bij financieel dienstverlener Hofmeier. “Absoluut niet. Ik heb een hele leuke baan, als financieel specialist ondersteun ik woningcorporaties op het gebied van vennootschapsbelasting (VPB), marktwaarde van het bezit in verhuurde staat, rapportages, begroting, jaarrekening, et cetera. Eigenlijk alles op het vlak van planning & control. Maar ik wilde ook nog iets anders van het leven zien.”

Wel niet, wel niet: wel!
Van Meel kende het zonnige eiland Curaçao al van vakanties. Dus de ‘place to be’ stond al vast. Maar dan begint het wikken en wegen: wel of niet, en zo ja, wanneer dan? “Dat is best wel moeilijk. Er zijn honderdduizend redenen om het niet te doen, maar soms moet je iets gewoon doen.” Van Meel polste bij werkgever Hofmeier of ze een half jaar weg zou kunnen. “Zij stonden er voor open, dus dat was fijn. De volgende stap was sparen, want het plan was dat mijn partner daar zou gaan werken en ik niet. En dan heb je toch geld nodig om prettig te kunnen leven.”

Binding houden
In de aanloop naar de sabbatical dacht Van Meel na over hoe ze, eenmaal op Curaçao, haar vrije tijd zou gaan invullen. “Wandelen, boeken lezen, yoga, strand, in de zon zitten, zwemmen vind ik allemaal leuk om te doen. Maar ja, een half jaar op een klein eiland ‘niks’ doen is wel erg lang. Op een gegeven moment ben je uitgewandeld en uitgelezen. En dan?”
Het nadenken leidde tot de conclusie dat Van Meel binding met haar vak wilde houden. “Ik kwam er op voorhand achter dat ik graag werk en dat nog een aantal jaren wil blijven doen. Ik wilde het arbeidsproces niet helemaal loslaten en na een half jaar denken: wat was mijn password ook alweer?”

Op afstand werken
Maar wat kun je doen als Finance Manager als je zo ver weg bent? Van Meel ging in gesprek met haar leidinggevende. “Ik werkte vanuit Hofmeier voor DUWO, een studentenhuisvester. Daar was ik bezig met de VPB-aangifte, een mooi afgebakende opdracht met veel spit- en uitzoekwerk.”
Samen gingen de drie partijen aan tafel zitten. “Bij DUWO heerst een progressieve sfeer, zij vonden het ontzettend leuk dat ik op afstand voor ze wilde werken.” En Hofmeier? “Ik werk bij een flexibel bedrijf dat stimuleert dat medewerkers zich professioneel en persoonlijk blijven ontwikkelen. Ze hebben echt alles uitgezocht en gefaciliteerd: hoe zat het met mijn pensioenopbouw, wat als ik ziek zou worden, et cetera. Vervolgens hebben we samen een planning gemaakt waarin duidelijk stond hoeveel uren ik zou gaan werken en wat ik zou gaan doen. Dat moet echt, anders is het veel te vrijblijvend. Op deze manier is het duidelijk voor alle partijen.”

Het grote genieten
Toen de structuur duidelijk was: op maandag en woensdag werken, de rest van de week sabbatical, kon het avontuur beginnen. “Het werk liep heel soepel, regelmatig was er contact met het zakelijke thuisfront en met DUWO om de status door te spreken.” De andere dagen waren onder meer gevuld met wandelen met een gids, yoga, de eilanden Aruba, St. Maarten en Saba bezoeken en Papiamento leren. “Ik vond het een heerlijke mix.”
« Terug