Impressie bijeenkomst met Jennifer Palmieri

What the hell happend?
In het stijlvolle Kasteel Woerden sprak Jennifer Palmieri op 13 maart tijdens een special event van Hofmeier over de Amerikaanse verkiezingen en leiderschap. Palmieri werkte 12 jaar in Het Witte Huis, waar ze onder meer de communicatiedirecteur was van Bill Clinton en Barack Obama. Na een impeachment, Ebola en een Obamacare-website crisis, dacht ze battled and tested te zijn: “I mean, Monica Lewinski was my intern.” Ze werd campagneleider van Hillary Clinton voor de presidentsverkiezingen in 2016. Ze verloor de strijd. Met humor en insight vertelt ze what the hell happend.

"Besides the butlers, I don’t think anyone worked as long at the White House as I did"

This campagne kicked my ass
Hillary had om te beginnen onbelievable obstacles to face, vertelt Palmieri. Ze zou de derde democratische president op rij worden, en het vervangen van de eerste gekleurde president van Amerika met de eerste vrouwelijke president was toch moeilijk dan ze hadden verwacht. Daarbij kwamen tijdens de verkiezingsstrijd allerlei spanningen naar boven die al jaren sluimerden. “In the last 20 years we had two wars, 9/11 which had a huge impact on our economy and culture, a great recession, a huge housing crisis, digital economy, globalisation, the wage gap continued to grow and our population is changing: by 2050 whites will no longer be the majority.” En er speelde meer. Een niet-politiek onderlegde, low income, white working class zag in Donald Trump een validatie van hun eigen wereldbeeld: “They joked about how simpel it was to make America great again.” Dat ‘again’ is belangrijk, het verwijst naar de tijd dat de Amerikaanse bevolking minder divers was en het economisch beter ging. 

We are still in shock 
De eerste debatten met Trump, die door zijn op de persoon gerichte, aanvallende debatstijl zeker niet makkelijk waren, pakten voor Clinton positief uit. “After the first debat it felt like every democrat understood: someone who doesn’t belief in diversity and inclusion wants to become president, and if I don’t stand up, that can happen.” In oktober kreeg Hillary Clinton het moeilijk. Een aantal zaken speelden toen tegelijkertijd, waaronder problemen met de FBI die onderzoek deed naar door haar verstuurde e-mails en de Russen die haar e-mail hadden gehackt om Donald Trump te helpen. “I can’t even begin to tell how surreal it was.” De pers en de morning shows waren vooral druk met wat in de gehackte e-mails stond, en niet met wat Donald Trump zei. “You saw the polls starting to narrow in the closing days. We still thought we were going to win in the popular vote with two or three points.” Hillary Clinton kreeg 3 miljoen stemmen meer dan Donald Trump, maar Trump won.

"Taking Donald Trump on in a debat, is the hardest and scariest thing to do"

Resist and persist
De energie die Palmieri voelde na het eerste debat tussen Clinton en Trump, ziet ze nu weer. “We call it the resistance.” Het past bij het nieuwe motto van Hillary Clinton: resist and persist. Mensen protesteren onder meer op het vliegveld tegen het vreemdelingenbeleid, tijdens women’s marches, en dat komt uit henzelf. Ze laten zien dat Donald Trump hen niet vertegenwoordigt. Zelfs de pers die zich volgens Palmieri tijdens de verkiezingsstrijd verschrikkelijk gedroeg, neemt dit verzet serieus. Palmieri verwijt de pers de overwinning van Trump: “And they do not disagree.” Trump was goed voor de kijkcijfers: “People tuned in to see what crazy thing he would say next.” Pas vanaf juli 2016 nam de pers hem serieus; dat was te laat. Daarbovenop komt nog dat digitale platforms eraan bijdragen dat je tegenwoordig geen expert meer hoeft te zijn om gehoord te worden. Ze maken de weg vrij voor alternatieve feiten.

"My favorite Twitter account is @Trump_Regrets"

Could they have done anything differently?
“We could have played the game all the way to the finish”, zegt Palmieri. Acht november - election day - is niet de dag waarop de president werd gekozen, dat gebeurde op 19 december door de kiesmannen. In 30 staten zijn de kiesmannen gebonden aan de popular vote, maar in 20 staten niet. In die staten hadden ze de kiesmannen nog kunnen beïnvloeden. Daar is niet voor gekozen, onder meer omdat men bezorgd was dat er opstanden zouden uitbreken en “because that has never been done in the United States and we didn’t see the prospect for how we would win.”

Obama’s leadership style
Omdat Jennifer Palmieri ook voor Barack Obama werkte, schetst ze aan de hand van een voorbeeld nog kort zijn leiderschapsstijl. Een controversiële zaak die tijdens het presidentschap van Obama speelde, was het vrijkomen van de agent die in Florida een Afro-Amerikaanse tiener doodschoot die een hoodie droeg. “People were really upset.” Obama besloot niet tót het Afro-Amerikaanse deel van de bevolking te spreken, maar vóór het Afro-Amerikaanse deel. Hij zag het als zijn rol om, deels ook uit eigen ervaring, te vertellen waar Afro-Amerikanen mee te maken krijgen qua vooronderstellingen en discriminatie, zodat mensen elkaar beter begrijpen en elkaar niet buitensluiten.

About Obama: “Not everyone is capable of that kind of leadership”

Power versus control
Uit de zaal wordt gevraagd hoeveel macht de Amerikaanse president heeft. De ironie is volgens Palmieri, dat je als president van de Unites States meer macht hebt dan wie dan ook, maar je bent ook het meest kwetsbaar. Als ergens ter wereld iemand iets oprakelt en heel groot maakt -zelfs een klein detail- , heeft dat zijn weerslag op de president van de United States. Je hebt daar zero control over.

“Don’t be mistaken. You have the power, you do not have control“

Dit is een verslag van het event dat Hofmeier organiseerde voor haar relaties. Jennifer Palmieri werkt 12 jaar in Het Witte Huis onder meer als communicatiedirecteur. Ze was campagneleider voor Hillary Clinton. Tijdens een diner deelde ze haar verhalen en beantwoordde ze alle vragen openhartig. We hingen aan haar lippen.

Wilt u ook uitnodigt worden voor onze inspirerende evenementen? Stuur dan een e-mail naar info@hofmeier.nl . Graag tot ziens!
 
 
 
  « Terug